• Home
  • Blog
  • Je hoort toch seks te hebben als een jongen aardig voor je is?

Je hoort toch seks te hebben als een jongen aardig voor je is?

Foto blog seksualiteit jongeren

"Theeleut Ingeborg gaat ons verlaten, met wie moeten we nu over seks gaan praten?!"

Dat was de tekst op het spandoek dat de jongeren voor me gemaakt hadden toen ik bij mijn werkgever wegging. Ook hadden ze zich uitgeleefd met het tekenen van piemels en borsten op het spandoek. Ze vonden het zelf enorm grappig, maar ook wel een beetje spannend. Wat zou ik er van vinden en vooral, wat zou de buurt er van vinden?

Seks is een onderwerp waar al gauw lacherig over gedaan wordt, of juist wat stiekem en vaag. Wie praat er met vrienden, of erger nog familie, uitgebreid over zijn of haar seksleven? Ik denk bijna niemand. Je wilt het niet weten of vindt het prive informatie. En als jongere met je ouders praten over seks... dat is natuurlijk helemaal een verschrikking!

Maar, seks is wel een onderwerp dat bij het leven hoort. Als je een opgroeiende jongere bent krijg je hormonen die nogal aanwezig zijn, ga je experimenteren en doe je als het goed is veel leuke ervaringen op. Dat hoort bij volwassen worden. Helaas is er ook een rot kant aan seks. Grenzen die niet gerespecteerd worden, manipulatie, dwang en noem maar op. In de jeugdzorg zijn er meer dan gemiddeld jongeren die een heftig verleden en nare ervaringen hebben. 

"Je hoort toch seks te hebben als een jongen aardig voor je is?"

"Wat stelt pijpen nou voor... ik wilde die telefoon gewoon heel graag. Het was geen echte seks hoor!"

"Zij stuurt mij toch ook een naaktselfie? We hebben afgesproken dat we er niks mee zullen doen als het uit gaat."

"Ik bevries gewoon als een jongen dichtbij me wil komen, maar het hoort er wel bij natuurlijk."

"Nee, ik weet niet meer hoe dat meisje heet, maar ik vond haar gewoon lekker."

"Nee, ik heb geen geld voor condooms hoor! Weet je wel hoe duur die zijn?!"

Zomaar een paar uitspraken uit de praktijk. Wat is normaal? En wat niet? En wie bepaalt dat? Wat doe je als je het toch niet zo goed voelt?

In mijn groepstrainingen social media en seksualiteit gaan we hiermee bezig! De jongere wordt aan het denken gezet over zichzelf, seksualiteit, de norm tegenwoordig en de eigen mening. Ik geloof er in dat dit gaat helpen om jongeren sterker te laten zijn, grenzen te bepalen en niet zomaar mee te doen in wat 'iedereen' doet.

 

Ook al blijft het soms een raar en ongemakkelijk onderwerp, bespreekbaar maken is wel nodig!

Contact

Verander-ing