iemand zijn voor niemand

“WERK JIJ IN DE PSYCHIATRIE?! WAT KNAP! BEN JE DAN NOOIT BANG? WORD JE NIET AANGEVALLEN?”

Zomaar een reactie die vrij standaard is als je vertelt dat je “in de psychiatrie” werkt. Een reactie die vol vooroordelen zit en die vaak gebaseerd is op een idee vanuit films of boeken, die spannender gemaakt zijn dan de realiteit vaak is.

Ik zal eerlijk zijn, er gebeurt heus wel eens wat op de werkvloer: mensen worden boos of overstuur. Dat gaat ook soms wel extremer dan je in je dagelijkse leven tegenkomt. Maar ja, als je opgenomen bent of in een woongroep woont, is je leven ook niet heel alledaags.

NIEMAND verwacht dat hij op zijn 14e uit huis geplaatst wordt. Niemand verwacht dat hij de jaren daarna telkens van woonplek verandert, omdat hij ergens niet op zijn plek is of juist omdat het heel goed gaat en je doorgroeit naar een nieuwe plek. Niemand verwacht dat hij op zijn 18e naar de volwassenenzorg over gaat en in een woongroep komt met allemaal mensen die je niet zelf gekozen hebt. Niemand verwacht dat opleidingen te moeilijk zijn, drugsgebruik op de loer ligt en foute vrienden al om de hoek op je staan te wachten. Niemand verwacht dat hij de enige van al zijn jeugdvrienden is die op zijn 21e nog geen diploma, vriendin en eigen huisje heeft. Niemand verwacht dat je daar zo verdrietig van wordt dat je het soms niet meer ziet zitten. Dat je niet weet hoe je dit voor elkaar krijgt. Niemand weet dat je daarom soms even helemaal flipt en zo boos wordt dat niemand meer iets goed kan doen. Niemand weet dat je daarom een gat in de deur geslagen hebt. Niemand snapt jouw onmacht en jouw verdriet.

IEDEREEN ziet een boze en opstandige vent van 21. Iedereen denkt: “Zie je wel, dat wordt nooit wat”. Iedereen denkt: “Ga maar bij hem uit de buurt, hij heeft een kort lontje”. Iedereen gaat zijn eigen gang en ziet niet wat er bij hem van binnen gebeurt. 

En dan is er IEMAND. Iemand die “in de psychiatrie” werkt en ziet dat er van binnen veel meer gebeurt. Die jou wil leren kennen en die jouw vertrouwen wil krijgen. Iemand die wil weten wat er in jouw leven gebeurt is. Iemand die zorgt dat je gaat vertellen wat er allemaal in je omgaat. Iemand die zorgt dat de eerste stap naar verandering gezet wordt.

Zo iemand zijn. Dat is niet eng en ook niet knap. Soms is het best lastig en soms is het ook frustrerend, maar het is altijd de moeite waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *